El descontent de molts municipis de l’ Alta Cerdanya, per pertànyer a França, és creixent, per la manca d’inversions de l’estat francès als seus territoris. És tracta d’una França centralista, unificadora, i que menysprea els territoris allunyats de la metròpoli. Fet aquest, que tant l’exprimer ministre francés, Manuel Valls i els seus socis, i futurible a batlle de Barcelona, com ha dit el líder de Cs Albert Rivera, amaguen interesadament.
Així, trobem com Jean-Louis Demelin, batlle de Font-Romeu, va anunciar l’hivern de 2012, que l’Ajuntament va enviar unes cartes al president de la República francesa i al Rei d’Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus” segons el qual Font-romeu va quedar inclòs dins l’actual estat francès.
Demelin considerava que el territori del municipi “és el mateix que el de Llívia i hauríem hagut de ser considerats igual”. El municipi actual és el resultat de la fusió, l’any 1822 dels antics municipis d’Odelló i Vià. El nom de Font-romeu prové de la font de l’ermita, on es venera una verge negra com a Montserrat.
Jean-Louis Demelin, batlle de Font-Romeu, conclou en els seus escrits :
“França ens té oblidats”
Va ser conscient el batlle, que la mesura no deixaria de ser simbòlica i que únicament va servir per denunciar “la supressió constant de serveis públics francesos a Cerdanya”. L’Ajuntament va construir un nou grup escolar per valor de quatre milions d’euros i el ministeri francès de l’educació com a agraïment en aquest esforç, no se li va ocòrrer un altre mesura que la supressió de llocs de mestres pel municipi.
Segons els portaveus dels pares d’alumnes “poc a poc estan provocant la desertificació de Cerdanya i Capcir, ningú vindrà o s’hi quedarà a viure si tanquen les escoles”. Pels voltants de l’any 2002, les poblacions ceretanes dels Angles i Eina també van fer un anunci similar, denunciant el Tractat dels Pirineus i les dificultats administratives amb l’estat francès.
En definitiva es podria dir, que a l’ Alta Cerdanya, els diners venen d’ Espanya, la manca d’inversions de l’ estat francès, i els municipis, farts d’aquesta situació, comencen a definir- se políticament. Altre cosa és que aconsegueixin els seus objectius.

L’Alta Cerdanya denuncia el Tractat dels Pirineus
Davant una desigual distribució de recursos entre la baixa i alta Cerdanya, per Espanya i França
2.00 €